Veelgestelde vragen – FAQ

Vraag? Zie veel gestelde vragen aan Buitengewoon Koken.Op deze FAQ-pagina lees je de veelgestelde vragen aan Buitengewoon Koken.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Over Buitengewoon Koken

Voordelen van Buitengewoon Koken

Buitengewoon Koken is gespecialiseerd in diverse traditionele buiten kookartikelen. Buitengewoon Koken staat voor kwaliteit tegen een gunstige prijs.
Daarnaast:

✓ Persoonlijke klantenservice
✓ Gratis verzending bij bestelling ≥ € 50,-
✓ Kookketelsets geleverd met gratis ketel receptenboek
✓ Snelle levering (1-3 werkdagen)
✓ Veilig betalen met iDeal of PayPall
✓ Indien gewenst gratis cadeauverpakking
✓ Bezorging aan huis door PostNL
✓ Bestelling altijd voorzien van Track & Trace
✓ Buitengewoon Koken heeft het keurmerk van Webwinkelkeur

Hoe verloopt mijn bestelling

Nadat u betaald heeft via IDEAL of PayPal ontvangt u een bevestigings-e-mail van uw bestelling op het opgegeven emailadres.  Na ontvangst van uw bestelling maken wij deze gereed en wordt het pakket aangeboden aan PostNL. U ontvangt hiervan een email met het bijbehorende Track&Trace nummer van uw bestelling. Met het Track&Trace nummer volgt u uw bestelling via de website van PostNL.

Is Buitengewoon Koken een gecertificeerde webshop?

Ja. De webshop van Buitengewoon Koken is door WebwinkelKeur gecertificeerd als veilige en betrouwbare webshop. Dit houdt in dat wij  uw rechten als consument respecteren en constant werken aan verbetering van onze dienstverlening.

Wanneer kan ik mijn bestelling verwachten?

Wij houden een levertijd van 1 tot 3 werkdagen aan. Wij verzenden via PostNL en hebben helaas geen invloed op hun levertijden en eventuele storingen.


Over de producten

Hoe groot (hoeveel liter) moet de kookketel zijn?

Als de kookketel maximaal gevuld zal zijn met bijvoorbeeld een soep of stoofpot, is er geen ruimte om te roeren. Er zal gemorst worden en de warmteverdeling van het gerecht zou niet overal gelijk zijn, waardoor uw gerecht eerder aanbrand. Wij adviseren dan ook om niet het volledige volume van de kookketel te gebruiken. Onderstaand de richtlijnen voor de kookketel grootte. Wij adviseren een maatje groter als u twijfelt.

Kunnen de kookketels wel tegen het vuur?

De kookketels zijn volledig geëmailleerd. Dankzij de hittebestendige eigenschappen van het emaille, zijn de geëmailleerde kookketels zeer geschikt voor hoge temperaturen.

Wat is het verschil tussen gietijzer en emaille?

Materiaal:
Het oppervlak van een gietijzeren kookketel is ruw en licht poreus, dit geeft hem een robuust en stoer uiterlijk. Maar hierdoor kunnen de smaken van het gerecht ook in de ketel trekken. Dit kan invloed hebben op het volgende gerecht. Het is dus raadzaam om zo snel mogelijk na het koken af te wassen (zie volgende vraag). Een emaille kookketel heeft een zeer glad oppervlak. Emaille is namelijk een glasbehandeling. Hierdoor is een emaille kookketel gemakkelijk schoon te maken en smaken trekken niet in de ketel.

Vasthouden van warmte:
Een emaille kookketel wordt snel warm, maar koelt ook weer snel af. Gietijzer houdt lang de warmte vast, waardoor het eten ook warm blijft wanneer je de ketel bijvoorbeeld tijdens de maaltijd op tafel zet.

Gewicht:
De emaille kookketel is relatief licht van gewicht. Hierdoor is de ketel bijvoorbeeld gemakkelijk mee te nemen op vakantie. Gietijzer is zwaar (onze lichtste ketel is 7 kilo), dit maakt het tot een robuuste, stoere ketel.

Hoe onderhoud je een gietijzeren kookketel en Dutch Oven?

Gietijzer is een ruw (en poreus) materiaal, dit zie je meteen aan het grillige oppervlak. Het maakt de gietijzeren kookketel -samen met zijn flinke gewicht- tot een stoer product! Gietijzer moet je goed behandelen om er langdurig plezier van te hebben. Hoe? Dat lees je hier:

  • Voordat je de eerste keer met de gietijzeren kookketel aan de slag gaat, maak je de kookketel extra goed schoon. Verwarm de ketel handwarm boven het houtvuur. Veeg met keukenpapier de pan schoon. Doe dit totdat de pan niet meer afgeeft. Waarom? Zo verwijder je het beschermende paraffinelaagje dat over de kookketel heen zit.
  • Vóór ieder gebruik smeer je de gietijzeren kookketel in met een dun laagje plantaardige olie. Dit voorkomt vooraf aanbakken van het eten en achteraf gaat het roesten tegen. Als je klaar bent met de binnenkant, kun je met het restje olie op je keukenpapier ook de buitenkant even insmeren. Verwarm de ketel dan volledig, zodat de olie goed intrekt. Nu is de kookketel klaar voor gebruik, het koken kan beginnen! Het insmeren met een dun laagje olie doe je ook voordat je de kookketel weer opbergt.
  • Is je kookketel toch roestig geworden? Geen paniek. Je kunt dit voorzichtig met een staalborstel wegborstellen. Belangrijk dat je daarna de pan weer opnieuw met een laagje olie bedekt (de plekjes die roestig waren extra goed) en flink verhit voordat je start met koken.
  • En dan die afwas… Laat de kookketel eerst goed afkoelen en verwijder dan de restjes eten uit de pan. Gebruik zo min mogelijk water en in ieder geval géén afwasmiddel. Afwasmiddel trekt namelijk in de kookketel en dat proef je helaas bij je volgende gerecht.
  • Giet nóóit koud water in een hete gietijzeren kookketel en nóóit kokend water in een koude kookketel. Hierdoor kan de kookketel barsten.
Zijn de emaille kookketels schoon te krijgen na gebruik?

Het emaillen is glad, waardoor vuil zich moeizaam aan het oppervlak hecht. Na het koken kan de kookketel met een doek worden afgenomen. De onderkant van de kookketel hoeft niet schoongemaakt te worden. Pas wel op, de onderkant geeft zwart af na gebruik.

Zijn jullie emaille producten echt geëmailleerd?

Ja, de producten van Buitengewoon Koken zijn op authentieke wijze geëmailleerd. Net zoals de ouderwetse emaillen petroleumstelletjes van vroeger.

Wat is het verschil tussen de gewone en uitschuifbare driepoot?

De driepoot van 1.20 meter is een stevige smeedijzeren poot met een vaste hoogte. Dit is een comfortabele hoogte om zowel zittend als staand bij de ketel te kunnen. Met de ophangketting hang je de ketel op een goede hoogte vanaf de vuurschaal.

De uitschuifbare driepoot heeft een hoogte die kan variëren van 1.00 tot 1.90 meter. Ook deze is van stevig smeedijzer. Door de poot verder uit te schuiven, hang je de ketel hoger boven het vuur. Hierdoor is het ook mogelijk om boven een vuurkorf te koken.

Kunnen de buiten kookartikelen buiten blijven staan?

U kunt uw buiten kookartikelen het best binnen opslaan.

De deksel sluit de kookketel niet hermetisch af, klopt dit?

De deksel sluit inderdaad niet volledig af, niet zoals u mogelijk gewend bent van een deksel van een gewone pan uit de keuken. Bij het traditionele ketelkoken, wordt eigenlijk geen gebruik gemaakt van een deksel. Omdat vanuit het Nederlandse gebruik hier wel behoefte aan is, bijvoorbeeld bij het bereiden van soepen en dranken, is een deksel ontwikkeld die de ketel toch enigszins kan afsluiten. Hij valt een beetje schuin in/over de pan, waardoor er wel circulatie van de lucht plaatsvindt.


Overig

Zijn er nog veiligheidspunten waar ik op moet letten tijdens het buiten koken?

Je moet altijd de aandacht bij het kookproces houden. Hieronder een aantal veiligheid aandachtspunten.

  • Zet de driepoot stevig neer zodat de poten niet kunnen wegglijden.
  • Wees voorzichtig met langslopen. Stoot de driepoot niet om!
  • Pas op met kinderen, die vinden een vuurtje maar al te interessant.
  • Wees voorzichtig met houthakken. Houd nooit het hout vast tijden het hakken!
Hebben jullie nog kooktips?

In het Buitengewoon Koken receptenboek (deze krijgt u gratis bij de bestelling van een complete set) staan tips en de lekkerste gerechten. Op onze facebook pagina staan regelmatig nieuwe recepten. Hieronder een aantal kooktips:

  • Zorg vóórdat je begint met koken dat je voldoende hout gesprokkeld hebt om het vuurtje aan de praat te houden.
  • Vanwege de schadelijke stoffen kun je beter geen behandeld hout gebruiken, zoals geverfd hout, spaanplaat of multiplex.
  • Gewoon wat rustige vlammetjes zijn voldoende om de inhoud van de kookketel te laten pruttelen.
  • Gebruik voldoende olie of boter als je bijvoorbeeld uien bakt.
  • Roer regelmatig door. Ook goed over de bodem van de ketel.
  • Met de deksel erop is alles sneller gaar, maar als je zonder deksel kookt, heb je beter zicht op wat er gebeurt.
  • Dikt de saus teveel in? Voeg dan wat extra water toe.
  • Iets teveel kookvocht? Laat het even flink pruttelen zonder deksel, zodat het weer wat inkookt
  • Belangrijkste tip: neem de tijd en geniet!