Hobbit Rabbit Stew

Ben je een liefhebber van Lord Of The Rings? Dan móet je deze stoofpot een keer proberen. Het recept is ook bijzonder smaakvol voor buitenkoks die van andere films houden. Wij presenteren: de Hobbit Rabbit Stew. Een beetje van onszelf en een beetje van Hobbit Samwise Gamgee.

Hobbit Rabbit Stew

Ingrediënten

4 á 5 personen

  • 4-5 poten of een heel (tam/wild)konijn in delen
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 flesje donker bier bock/trappist
  • 250 gr gedroogde pruimen zonder pit
  • 10  sjalotjes (de paarse)
  • sneetje bruinbrood
  • 1 etl mosterd
  • 1 plak kruidkoek
  • takje tijm of 2 thl gedroogde
  • 4 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • ongeveer 4 etl olijfolie + klontje boter

Bereiding

  1. In de ketel de spekblokjes uitbakken met in een halve eetlepel olijfolie.  Als ze gebruind zijn uit de ketel halen en apart zetten.
  2. Vervolgens de stukken konijn (met zout en peper ingewreven) aan  het braadvet van de spekblokjes toevoegen en samen met een klontje roomboter en zonodig extra olijfolie bruin bakken. Stook hierbij de buiten even goed op.
  3. Nadat het konijn zo’n 5 minuten gebakken heeft de schoongemaakte sjalotjes toevoegen (naar smaak fijngehakt of in grovere stukken).
  4. Wanneer de stukken konijn mooi aangebakken zijn en de uien glazig zijn, het bier, de tijm, laurier en de uitgebakken spekblokjes toevoegen.
  5. Het sneetje brood besmeren met mosterd en eveneens toevoegen.
  6. Laat alles nu minstens anderhalf uur laten sudderen met de deksel op de ketel. Wel om het half uur de konijnstukken keren in de saus. Eventueel iets vocht (water) toevoegen als het geheel te droog dreigt te worden.
  7. Ongeveer 20 minuten voor het einde de pruimen en de kruidkoek toevoegen.
  8. Verwijder de laurierblaadjes en het takje tijm voor het opdienen.

Door het brood en de kruidkoek wordt de saus mooi gebonden. Kies er voor om het konijn in stukken te laten of pluis het vlees van de botten zodat een mooie ragout ontstaat.

Eet smakelijk!