Goulash soep

Deze hongaarse klassieker moet je zeker uitproberen in je kookketel!

IMG_4265

Ingrediënten

5 á 6 personen

  • 4 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetl. paprikapoeder
  • 1 kg. rundvlees
  • zout
  • peper
  • theelepel kummel
  • blikje tomatenpuree,
  • 1 winterwortel
  • 3 aardappelen,
  • knolselderij,
  • 3 rode paprika’s
  • 5 grote tomaten

Bereiding

Spekjes in wat olie licht bakken en daarna eruit halen. Uien snijden en in overgebleven vet glazig fruiten. Vlees, fijngesneden, knoflook, paprika-poeder en tomaten-puree toevoegen en even kort mee fruiten. Zout en peper toevoegen en kummel. 1,5 tot 2 ltr. water toevoegen en het geheel boven een zacht vuurtje laten trekken. (ong. 2 uur)Ondertussen de wortels, aardappelen, knolselderij, paprika’s en (ontvelde) tomaten schoonmaken en in (niet te kleine) blokjes snijden, ongeveer een half uurtje zachtjes mee laten koken (totdat het gaar is) en op smaak maken met zout, peper en paprikapoeder.

Opdienen met wat evt. crème fraîche en brood. In Hongarije wordt er soms als extra vulling “csipetke” in de soep gedaan, een soort deegballetjes. Deze maakt men als volgt: 2 eetlepels bloem kneden met 1 ei, zout en 2 eetlepels water, voeg daarbij zoveel bloem toe totdat er een harde deegbol ontstaat. “Pluk” van dit deeg met de vingers telkens kleine stukjes af, rol er een bolletje van en voeg deze 5 minuten voor het opdienen van de soep toe. Als de deegbolletjes naar boven komen drijven in de soep zijn ze gaar.

Jó étvágyat!

cropped-cropped-cropped-cropped-Bogracs-vuur-driepoot-houtblok-1.png