Vegan stew

Buitenkoken is bij uitstek geschikt voor heerlijke vegetarische en veganistische gerechten. Probeer bijvoorbeeld deze stoofpot met een Oosters tintje eens!

Ingrediënten voor een héél grote eter (of twee normale eters):

1 aubergine, in schijfjes van 0,5 cm
1 courgette, in schijfjes van 0,5 cm
3 wortelen, in schijfjes van 0,5 cm
een bosje (blad)peterselie (eenmaal fijngesnipperd heb je twee volle handen nodig)
2 grote tenen knoflook
2 el tomatenpuree
200 ml kokend water
een handvol (grote) ‘golden’ rozijnen
het sap van ½ (kleine) citroen
125 g voorgekookte kikkererwten (dat is een half bokaaltje, gebruik een hele bokaal als je voor 2 kookt)
1 kl gemalen komijn
½ kl korianderpoeder
½ kl (pikant) paprikapoeder
2 kl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Ontdoe de knoflookteentjes van hun velletje, zet er het lemmet van je mes plat op en duw ze plat. Hak ze vervolgens grof.
    Verhit de olijfolie in een (gietijzeren) kookpot en schep de aubergine, knoflook en wortelen erbij. Roer om en voeg komijn, koriander, paprikapoeder, versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Laat de groenten 5 à 10 minuten stoven en voeg dan de tomatenpuree en het water toe. Plaats het deksel op de pot en laat zo’n 10 minuten sudderen. Roer regelmatig om.
  2. Voeg de courgette, de fijngehakte peterselie (hou een toefje apart voor de garnering), het citroensap en de rozijnen toe. Schep alle groenten goed om, zodat alles met saus bedekt is en de smaken zich kunnen vermengen. Laat zo’n 25 minuten sudderen, maar roer af en toe alles eens voorzichtig om.
  3. Voeg de kikkererwten toe. Proef van je sausje om eventueel wat bij te kruiden, naar je eigen smaak. Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen, strooi er tot slot het restje peterselie over en serveer!