Glühwein

Glühwein Buitengewoon Koken-klein

Ingrediënten voor 10-15 personen

  • 4 sinaasappels
  • 4 flessen rode wijn
  • 4 kaneelstokjes
  • 1 citroen
  • 1 steranijs
  • 16 kruidnagels
  • Eventueel wat suiker
  • Scheutjes (bruine) rum

Bereiding:

Was de sinaasappels en citroen, zodat de schil schoon is. Snijd deze in grote parten. Prik kruidnagels in elke schil. Zorg voor een rustig vuurtje en giet de wijn in de kookketel. Voeg de sinaasappel- en citroenpartjes toe, en ook de steranijs en kaneelstokjes. Mocht je het geheel te zuur vinden, voeg dan wat suiker toe. Wat ook heerlijk is: een scheut (bruine) rum, voor nét dat beetje extra.

Belangrijk: laat de wijn niet koken. Da’s niet zo fijn voor de smaak en de alcohol vervliegt dan ook. Leg dus de deksel over de ketel heen. Laat ’t lekker pruttelen en schenk zo nu en dan een glaasje voor je gasten.

Stiekeme tip: houd wat flessen kant en klare glühwein achter de hand. Zelfgemaakt is het allerlekkerst, maar als de gasten sneller drinken dan gedacht kan de inhoud van de ketel snel verdwijnen. Voordat een nieuwe lichting Glühwein op smaak is, ben je een tijd verder… Dus vul ’t in dat geval aan met wat kant en klare drank én natuurlijk wat verse sinaasappelpartjes.

GENIET!

Herfstige pompoensoep

De blaadjes vallen, de wind wordt guur, de truien gaan aan: het is herfst! Wat is dan fijner dan opwarmen met een heerlijke kom pompoensoep!

Ingrediënten (10 personen)

  • 2 grote pompoenen
  • 4 uien
  • 2 winterwortels
  • 5 aardappels voor extra stevigheid
  • 4 tenen knoflook
  • 2 dobbelsteentjes gember
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 liter bouillon naar keuze
  • bosje peterselie
  • 4 bakjes crème fraiche
  • (pompoen)pitjes om te roosteren
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  • Schil de pompoenen, verwijder de pitjes en snijd ze in kleine blokjes
  • Pel de uien en snijd ze in kleine stukjes
  • Snijd de knoflook in fijne stukjes
  • Maak een vuurtje, hang de ketel erboven en gooi olie in de pan
  • Bak de ui en knoflook rustig
  • Snijd de gember fijn en voeg deze toe samen met de komijn
  • Snijd de winterwortels en aardappels in kleine stukjes en voeg deze samen met de pompoenstukjes toe aan de ketel
  • Giet een liter bouillon in de pan
  • Breng alles aan de kook en laat zachtjes pruttelen, zodat de ingrediënten zacht worden
  • Voeg tussendoor extra bouillon toe. Laat het niet droogkoken!
  • Laat het (evt. met deksel) onder voortdurend roeren allemaal zacht worden. Je kunt de soep uit de ketel halen om te pureren. Maar wat kleine stukjes over houden is natuurlijk ook niet erg.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Schenk de soep in grote kommen. Garneer met wat crème fraiche en peterselie.

Halloween Heksenwijn

Het is vroeg donker, het weer wordt guur. Nog even en het wordt buiten griezelen geblazen, 31 oktober is het Halloween! Ook in Nederland vieren kinderen dan soms griezelfeestjes. Daarom een alcoholvrije Heksenwijn voor hen! Geschikt voor ieder ander griezelig kinderfeestje.

Benodigdheden:

  • 3 liter druivensap
  • 3 sinaasappels in partjes
  • 3 kaneelstokjes
  • wat kandijsuiker
  • 18 kruidnagels

Bereiden:

Het kan haast niet gemakkelijker! Zorg voor een medium vuurtje, steek de kruidnagels in de sinaasappelpartjes. Gooi alle ingrediënten in de ketel. Lekkerste is om dit zo’n half uurtje voorafgaand aan het drinken al te doen, dan mengen de smaken goed.

Heerlijk drankje voor een griezelfeestje van de kinderen. Maar natuurlijk ook zéér geschikt alcoholvrije variant van de welbekende glühwein. Proost!

Dutch Oven Apple Crumble

Er is weinig beter dan appeltaart uit eigen DUTCHoven! We hebben een heerlijke apple crumble voor je!

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 1 kg Appels
  • 1 ons bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels Kaneel
  • Eventueel naar smaak: noten, abrikozen, rozijnen, cranberries

Voor de crumble:

  • 3 ons Kristal Suiker
  • 4 ons ongezouten roomboter
  • 6 ons bloem

Extra nodig:

  • Boter om de Dutch Oven in te vetten
  • Kolen om de Dutch Oven te
    verwarmen

Bereiding

Snijd de appels in kleine stukjes. Vet de Dutch Oven in met boter. Verwarm de Dutch Oven al een beetje voor met 2-3 kooltjes onder en bovenop de Dutch Oven.

Stort de stukjes appel gemengd met de bruine suiker, kaneel en eventuele extra vulling, in de Dutch Oven.

Maak de crumble door de bloem, kristalsuiker en roomboter met de vingertoppen tot een kruimel-achtig deeg te wrijven. Houd het geheel een beetje grof, dan wordt ‘t lekker knapperig. Verdeel de crumble over de vulling.

Bak de taart in ongeveer 30-45 minuten gaar. Vertrouw op je ogen en neus. Ontstaat er een mooie bruine korst en begint het lekker te geuren? Dan is de taart klaar.

Tijd om te serveren! Met een spatel schep je stukken taart uit de Dutch Oven. Het is een heerlijk rommelige Apple Crumble geworden. Natuurlijk éxtra lekker met een bolletje ijs.

Stookadvies:
Veel warmte boven (deksel vullen met kolen), weinig warmte onder (3 kolen).

Zomerstoofpot

Stoofpot in de zomer? Jazeker! Draadjesvlees kan ook als het 25+ graden is.

Ingrediënten (8 personen)

  • 1 kg riblappen
  • 2 frisse witbiertjes
  • 2 bospenen
  • 1,5-2 bosjes bleekselderij
  • 1 kg krieltjes
  • 2 grote uien
  • 4 tomaten
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 flinke eetlepels paprikapoeder
  • 3-2 tenen knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • verse peterselie
  • klont roomboter

Bereiding

  • Stook alvast een fijn vuurtje onder je kookketel
  • Snijd de riblappen in grove stukken en bestrooi deze met paprikapoeder, peper en zout
  • Rasp de wortels en bleekselderij schoon en snijd in stukjes, snijd de tomaten en uien in blokjes en snijd of pers de knoflook fijn
  • Smelt de boter in de kookketel
  • Voeg de ui en kloflook toe. Roer dit goed, laat het niet aanbranden
  • Voeg het vlees toe en bak het om en om bruin
  • Voeg de tomaat en de helft van de wortel en bleekselderij toe
  • Roer alles goed door elkaar
  • Voeg nu het bier, de laurierblaadjes en het bouillonblokje toe en roer alles goed door elkaar
  • Als laatste 300 ml gekookt water (kijk even goed naar de dikte voordat je alles toevoegt)
  • Zorg voor een rustig vuurtje en/of hang de kookketel wat hoger
  • Laat het geheel 3 tot 5 uur pruttelen. Blijf af en toe roeren. Voeg eventueel nog wat water toe als het teveel indampt. Dit kun je evt. voorkomen met een deksel
  • Als het bijna klaar is, voeg je de krieltjes en de rest van de wortelen en bleekselderij toe. De krieltjes kunnen in 20 minuten gaar worden en de groenten blijven zo knapperig.
  • Nu kun je serveren! Strooi er nog wat verse peterselie over en serveer met een stokbroodje

Fijne zomeravond!

Download dit recept

Frans kipstoofpotje

Van de geur van een Frans kipstoofpotje loopt het water toch in je mond? Probeer hem snel uit in je kookketel!

Ingrediënten (8 personen)

  • 2 sjalotten
  • 20 g boter
  • 125 g spekreepjes
  • 250 g kastanjechampignons
  • 300 g kipdijfilet
  • 8 winterpenen
  • 1 el bloem
  • 200 ml kippenbouillon van tablet
  • 125 g crème fraîche
  • 20 g peterselie

Bereiding

  • Snipper de sjalotte
  • Verhit 10 g boter in een braadpan en bak de sjalot, spekreepjes en kastanjechampignons 5 minuten in de ketel
  • Snijd ondertussen de kipdijfilets in vier stukken
  • Schil of schrap de wortels en snijd ze in stukken van 4 cm
  • Voeg de rest van de boter, de kip en de wortels toe aan het sjalotmengsel en deze bak drie minuten mee
  • Doe de bloem erbij en laat twee minuten gaar worden
  • Voeg al roerend de hete bouillon en crème fraîche toe
  • Breng aan de ketel aan de kook en stoof alles met de deksel schuin op de pan in 20 minuten gaar
  • Snijd ondertussen de peterselieblaadjes fijn. Schep deze door het kippenstoofpotje

Bon appétit!

Chorizo bonenstoof

Chorizo bonenstoof: verrassend gemakkelijk en overheerlijk!

Ingrediënten (8 personen)
  • Olijfolie
  • 500 gram verse chorizo (in blokjes)
  • 4 uien (snipperen)
  • 4-6 tenen knoflook (fijn hakken)
  • 2 gele paprika’s (in repen)
  • Flinke snuf chilipoeder
  • Eetlepel komijnpoeder
  • 4 blikken gepelde tomaten (totaal +/- 1,5kg)
  • 3-4 vleesbouillontabletten
  • 4 blikken bonen (lekker mixen! bruine, zwarte, kidneybonen)
  • 250 ml zure room
  • 4 takken munt (blaadjes gebruiken)

Bereiding

  • Stook je vuurtje lekker op en verhit daarna de olijfolie in de heksenketel
  • Bak de chorizo, ui en knoflook lekker aan
  • Gooi de paprika erbij
  • De chilipoeder en komijn kan erbij, schep het geheel om
  • Tijd voor de tomaten! Maak deze al roerend een beetje stuk
  • Vul de blikken met water, gooi dit in de ketel en doe vervolgens de bouillontabletten erbij. Let op: niet teveel bouillon tegelijk. Proef na een tijdje en voeg eventueel naar smaak extra toe.
  • Laat het geheel zacht pruttelen. Zo’n 15-20 minuten. De smaken trekken daardoor door elkaar
  • Spoel alle bonen even af en voeg ze vervolgens toe aan de ketel. Laat het geheel dan nog zo’n 15 minuten door garen.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.Tijd om op te scheppen! Serveer in stoere kommen en doe daarna in elke kom wat zure room. Bestrooi deze  chorizobonenstoof naar smaak met muntblaadjes.Heerlijk met breekbrood en tortillachips!

Die tortillachips kun je natuurlijk uit een zak halen. Maar… je kunt ook grote tortilla’s in punten snijden. Deze in hete olie aan twee kanten krokant bakken, vervolgens bestrooien met zeezout en komijn en zo smullen van je zelfgemaakte creatie!

Eet smakelijk!